Varm och torr luft till helårsboende

Utgångspunkten för ägarens användning av en SolarVenti-luftsolfångare till helårsboende eller fritidshus kan vara önskan om att göra ett bra inomhusklimat ännu bättre och samtidigt spara på värmen.

Eller så kan utgångspunkten vara att huset har ett egentligt inomhusklimatproblem, med boende som upplever mer eller mindre tydliga reaktioner på dålig luft i husets vistelserum.

När SolarVenti-luftsolfångaren är monterad på helårshusets vägg eller tak förbättras husets inomhusklimat avsevärt, och den allmänna luftfuktigheten sjunker.

Både i den vardagliga inomhusluften och i husets konstruktion och inventarier. Året runt, utan underhåll och varje gång solen skiner bara lite grann, skickar luftsolfångaren kostnadsfri, varm och torr luft in i byggnaden. Och trycker ut unken, fuktig luft.

Luftsolfångaren är gratis i drift. Den drivs uteslutande av solen – utan att belasta vare sig användarens plånbok eller planetens  C02 siffror..

Ventilationsflöden

När solen skiner bara lite grann på luftsolfångarpanelen som är monterad på helårshusets tak eller vägg på solsidan, blir luften snabbt mycket varm inne i panelen. Samtidigt börjar panelens soldrivna ventilator att blåsa denna varma och torra ventilationsluft in i huset.

Luften som blåses från luftsolfångarpanelen in i huset knuffar den begagnade, fuktigare luften i huset ut genom otätheter eller öppna luftventiler. Det är luftventilernas och otätheternas placering som avgör hur ventilationsluften flyttar sig genom huset. Var uppmärksam på att stänga t.ex. skorstensutgångar, om utloppet sitter tätt inpå SolarVentis inblåsningsmunstycke.

När luftsolfångaren ska ha effekt på flera rum med dörr emellan, ska dörrarna mellan rummen stå öppna – eller så ska det monteras vanliga friskluftsventiler av standardtyp mellan rummen.

.